ouderen.jpg

Actueel

Aangenaam kennismaken

In gesprek met ds. Elly Wisselink

“Een vrouw met een degelijk zwart mantelpakje, zwarte schoenen met blokhakken en een grote knoet op het hoofd: dat is het beeld wat ik ken uit mijn jeugd en koppel aan de aanspreektitel ‘domina’. Bij dat beeld voel ik me niet zo thuis. Ik voel me in mijn werk ‘dominee’, maar ik luister ook naar ‘mevrouw’ en ‘Elly’. Het is met maar net wat passend is en waar de ander zich goed bij voelt”, vertelt de goedlachse nieuwe dominee van onze PKN-gemeente Elly Wisselink.

Op het schaduwrijke terras van Dina’s Fellows, schuin tegenover haar tijdelijke woonhuis, vertelt ze dat ze aanvankelijk verpleegkundige wilde worden. Twijfels als ‘Ben ik niet te onhandig om met zo’n injectienaald om te gaan?’ en de behoefte om ook de geloofsdimensie aan haar werk toe te voegen, maakte dat ze koos voor de studie theologie. Op zich niet vreemd, want Elly had in haar jonge jaren al veel steun aan haar geloof en voelde zich geborgen in de wetenschap dat er Eén is die altijd van haar houdt, wat er ook gebeurt. Daarnaast was ze kind aan huis in de kerk doordat ze al drie jaar het kerkorgel bespeelde tijdens erediensten. “Anderen inspireren, het geloofsvertrouwen doorgeven bleek tijdens de studie wel iets ingewikkelder dan ik dacht. Mijn zoektocht, waarin mijn geloof veranderd is -met meer vragen en daardoor juist rijker- helpt me in de omgang met de mensen die graag willen geloven maar het moeilijk vinden. Jezus leefde ons dit voor. Hij ging naar Zacheüs toe en veroordeelde hem niet ook al had hij dingen gedaan die niet door de beugel konden. Niet veroordelend, maar door in gesprek te gaan hoop ik dat ik een steentje bij kan dragen. Dat er iets in de ontmoeting gebeurt, dat er iets geraakt wordt. Kerk zijn beperkt zich niet tot de zondag en de mensen van de kerkelijke gemeente. Eén van mijn taken is de kerk zichtbaar maken in het dorp. Ik verheug me op de verschillende contacten en hoop een verbindende schakel te kunnen zijn.”

"De Protestantse gemeente van Dedemsvaart kwam op mijn weg. Ik heb het gevoel dat het een gemeente is die bij mij past.Of het echt een roeping is? Ik geloof wel dat God er op de één of andere manier iets mee te maken heeft. Er is wel iets van leiding, daar ben ik van overtuigd.”

Erg treffend vond Elly het dat de voorzitter van de kerkenraad van haar vorige gemeente tijdens de intrededienst in Dedemsvaart zei: ”Als je Elly de ruimte geeft, zal ze haar talenten laten zien.” Goed kunnen luisteren en organiseren, het begrijpelijk maken van de oude Bijbelse taal en haar gevoel voor humor noemt ze na lang nadenken als haar talenten. Ze hoopt en verwacht dat ze de ruimte krijgt om haar ideeën in te brengen en kansen krijgt om ze uit te proberen. “Ik probeer me kwetsbaar op te stellen en sta open voor feedback. Ik ben al een aantal keren verrast door persoonlijke reacties van gemeenteleden op mijn eerste werkzaamheden. Mede hierdoor voel ik me erg welkom. Ik hoop toegankelijk te zijn voor mensen. Als ik mag zijn wie ik ben, als ik op een goede manier mens kan zijn, kan ik mijn werk goed doen.”

Geboren in de Achterhoek, gestudeerd in Utrecht, gewerkt in Groningen, Noord-Brabant, Drenthe en nu in Overijssel. Samen met haar zussen heeft ze een caravan in de Achterhoek, waar ze gezamenlijk en afzonderlijk van elkaar geregeld verblijven. Wanneer Elly langer vakantie heeft maakt ze ook graag reisjes naar het buitenland. Reizen waar muziek en dans centraal staan zijn favoriet, maar een stedentrip is ook aan haar besteed.

Dichter bij huis geniet ze in haar vrije tijd van (samen eten met) familie en vrienden, goede gesprekken, waarbij plezier en ernst elkaar afwisselen en het bezoeken van de tuinen van Mien Ruys. Echte groene vingers heeft ze (nog) niet, maar met een beetje hulp wordt haar tuin aan de Nieuwewijk vast een kleurrijk geheel waar het goed toeven is. Ze hoopt ook weer pianoles te nemen. ”Pianospelen is echt ontspanning voor me. Het is musiceren en onthaasten tegelijk.”

Voor Elly geen zwart mantelpakje, geen blokhakken en hoogdravende taal. Gewoon een mens met het hart op de juiste plek, die zowel in haar werk als in haar privéleven iets wil betekenen voor anderen en het verlangen heeft vanuit haar geloof in God anderen te inspireren om samen te bouwen aan een betere wereld.

 

Dagelijkswood.nl

De Protestantse Gemeente Dedemsvaart maakt deel uit van het landelijk verband van Protestantse Kerken waarin mensen het goede nieuws van Gods liefde horen en willen delen. 

Contact