kinderen.jpg

Actueel

Afscheidsdienst ds. Karsten van Staveren

Op zondag 23 augustus namen we als Protestantse gemeente Dedemsvaart afscheid van ds. Karsten van Staveren en natuurlijk ook van Irene, Rachel en Floris. Helaas konden er, vanwege de coronamaatregelen, maar een beperkt aantal mensen bij de dienst aanwezig zijn. Maar gelukkig was de dienst ook zowel via de kerkomroep als via Facebook te volgen. In deze dienst blikte Karsten met ons terug op 7 jaar dominee zijn in Dedemsvaart.

Dat deed hij op een ludieke manier met een preekbingo en aan de hand van meerdere lagen toga’s, die hij een voor een uitdeed. Hij begon zijn preek in zijn Thaise toga, verwijzend naar het feit dat hij vanuit Thailand in Dedemsvaart kwam. Hij was, zo omschreef Karsten zichzelf; ‘iemand van buut’n, niet iene van oons’. Als ‘exotische’ dominee uit het verre Oosten probeerde hij zijn plek te vinden in het Oosten van Nederland.

“Als we ons allemaal kwetsbaar opstellen en onszelf aan een ander cadeau doen, dan kan het zomaar gebeuren dat de gemeente op een verrassende manier gaat bloeien”

Hierop volgde een zwarte toga. Deze symboliseerde dat Karsten in Dedemsvaart beroepen werd door, destijds nog de Hervormde gemeente. Hij dacht dat het hier rustig zou zijn, maar dat bleek anders. Hij verveelde zich geen moment, er gebeurde telkens weer iets anders en het was dus nooit saai. Want de Hervormde en Gereformeerde gemeente zaten in het dynamische proces om samen de Protestantse gemeente Dedemsvaart te worden.

Daarop volgde een witte toga. Het ging in die tijd en ook nu niet om Hervormd of Gereformeerd, maar om als gemeente een plek te zijn die mensen helpt om Jezus te ontmoeten. En dat kan alleen als je laagjes uit wilt doen en je kwetsbaar op wilt stellen. En daarmee ging de witte toga uit en bleef de ‘persoon Karsten’ over, die zich in de afgelopen jaren in onze gemeente kwetsbaar opstelde, zijn hart met ons deelde en ons daarmee iets van God liet zien.

“Want”, zo besloot Karsten, “Als we ons allemaal kwetsbaar opstellen en onszelf aan een ander cadeau doen, dan kan het zomaar gebeuren dat je Jezus tegen het lijf loopt en dat de gemeente op een verrassende manier gaat bloeien”.

De afscheidsdienst kan via de kerkomroep nog teruggekeken worden.

Dagelijkswood.nl

De Protestantse Gemeente Dedemsvaart maakt deel uit van het landelijk verband van Protestantse Kerken waarin mensen het goede nieuws van Gods liefde horen en willen delen. 

Contact