kruis.jpg

Achter de schermen: De nieuwsbrief

Achter de Schermen: De wekelijkse nieuwsbrief

Ik heb gesproken met de enthousiaste redactieleden René en Herman die namens het redactieteam van de nieuwsbrief ons hebben uitgelegd hoe deze gemaakt wordt.

Eerst eens even een terugblik
In 1987 is de nieuwsbrief gestart voor de gereformeerde kerk. De hervormde kerk had ook een nieuwsbrief. In 2006 zijn de nieuwsbrieven van beide kerken samengegaan. Zie ook de voorbeelden. We hebben dus al 15 jaar een gezamenlijke nieuwsbrief. Hieraan kun je zien dat we al lang met elkaar optrekken en verbonden zijn. De nieuwsbrief is ook met de tijd meegegroeid. De lay-out is in de tijd aangepast en zal vast nog verder evolueren. Wat altijd zal blijven is de tijdsdruk waaronder gewerkt moet worden. Elke week moet er een nieuwsbrief zijn, correct en ook nog op tijd.

Nieuwsbrieven

Wat is nou eigenlijk de rol van de nieuwsbrief, wie is doelgroep en wat moet er in staan?
In 2013 zijn afspraken (Statuten) gemaakt waar de nieuwsbrief voor bedoeld is en wat er in moet staan.
Kort samengevat: Een wekelijkse nieuwsbrief aangaande de kerkdiensten voor de betreffende week en informatie naar gemeenteleden over actuele zaken binnen de kerk. Meer of minder is het niet. En tot onze verbazing zijn de afspraken nog steeds actueel.
 Maar voor de nieuwsgierigen onder ons hieronder een opsomming.

• Kerkdiensten met de benodigde informatie zoals Liturgie, collectes, tijdstip, gebouw, voorgangers etc.
  • Mededelingen
  • Actuele en repeterende activiteiten van de Kerkenraad en Taakgroepen
  • Bloemengroet
  • Overledenen uit de gemeente
  • Mensen die opgenomen zijn in ziekenhuis of andere instellingen of weer thuis zijn

De onderwerpen komen van de kerkenraad, gemeenteleden(mail), taakgroepen, predikanten, NBG/PKN (de doelgroep moet de hele gemeente zijn). De redactie haalt geen “nieuws” op maar verwacht dit van degenen die nieuws “kwijt” willen.
Alleen preekroosters / kerkgebouw en actuele liturgie wordt gecontroleerd op juistheid.
De nieuwsbrief heeft een “zakelijke opzet”. Geen ruimte voor uitgebreide stukken of opinies. Alles moet op een dubbelzijdige A4

Wie ontvangt de nieuwsbrief?

1. De Nieuwsbrief gaat naar gemeenteleden, die niet naar de kerk kunnen gaan of niet gaan en hebben aangegeven dat ze hem willen ontvangen. Hiervoor zijn een aantal vrijwilligers, die hem wekelijks rondbrengen in hun toegewezen gebied. Henk Petter is de contactpersoon in deze. Ook een aantal in A3 formaat voor slechtzienden.
  2. De meeste nieuwsbrieven worden per mail ( een kleine 500 stuks) verstuurd.
  3. De Nieuwsbrief wordt ook uitgegeven door de contactpersonen bij ingaan van de kerk( voor coronatijd)

De redactie werkt zelfstandig, maar uiteraard is de kerkenraad verantwoordelijk.
Er zijn 4 samenstellers die per toerbeurt/maand de nieuwsbrief samenstellen en nog een invaller. De redactie heeft het recht om als het artikel te groot is het artikel in te korten. Redactie plaatst soms iets niet omdat het te weinig aansprekend of relevant is. Het moet een ‘link’ hebben met onze kerk en/of met het gebouw. Dit wordt altijd teruggekoppeld naar degene die het aanlevert.
De eerste opzet wordt gestuurd naar de volgende mensen: de dominees, kosters Antenne en Van Dedem, 5 redactieleden, voorzitter kerkenraad (Maaike), en scriba met de vraag voor aanpassingen of toevoegingen. Het geheel wordt samengevoegd en aangeleverd bij de kosters om te drukken (printer).

En dit alles moet in een paar dagen klaar zijn zodat het vrijdag/ zaterdag overal aanwezig is. Best een verantwoordelijke en stressvolle klus die elke week weer terugkomt. Denk daar ook eens aan als je de nieuwsbrief leest. Berichtgeving in de Nieuwsbrief valt onder AVG. Wordt alleen binnen de gemeente verspreid.

Wil je meer weten of wil je iets plaatsen stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Vanuit ons (interviewer) respect voor deze vrijwilligers die dit elke week doen voor onze gemeente.