kerkkoor.jpg

Actueel

Kindercollecte 1e kwartaal 2022

Kinderopvang en gezond koken in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika woont slechts een derde van de kinderen bij beide ouders. Tweederde van de kinderen leeft in armoede en in ongezonde omstandigheden. Hoe kun je als kerk van betekenis zijn voor deze kinderen en hun families? Voormalig missionaris Attie van Niekerk helpt kerken deze kinderen en hun verzorgers te steunen. Doet u mee?

Kinderen een goede start geven met steun van kerken
In Mamelodi, een wijk ten oosten van de stad Pretoria, is Attie met zijn organisatie NOVA een kinderopvang gestart. Coördinator Catherine Senyolo vertelt: ‘Kinderen kunnen iedere week naar deze opvang komen, zodat ze belangrijke waarden leren om een goed leven op te bouwen.” Dat gebeurt op een vrolijke speelse manier via muziek en theater. Catherine vertelt dat ook de ouders worden ondersteund: “Ze leren elkaar kennen. We bespreken onderwerpen die zij belangrijk vinden en nodigen soms gastsprekers uit.”Moeder Amily brengt haar dochtertje graag naar deze opvang. Ze is blij met de steun die ze krijgt bij de opvoeding, want het is goed als ouder er niet alleen voor staan. “It raises a village to grow a child”.
Attie van Niekerk wil deze opvang, genaamd Chics, in de toekomst gaan uitbreiden naar veel meer Zuid-Afrikaanse kerken: “We zoeken contact met kerken en mensen, die op deze manier langdurig willen bijdragen aan de ontwikkeling van een kind.”  Ze werken hierin samen met bestaande centra voor kinderopvang.

Gezonde kookovens
Naast het kinderprogramma heeft de organisatie ook energiezuinige kookovens ontwikkeld, die veertig procent minder hout kosten en minder rook en fijnstof geven in huis. Het scheelt tijd en geld, is milieuvriendelijker, en de bewoners hebben minder last van infecties aan ogen en luchtwegen. Inmiddels zijn al meer dan 6500 ovens in gebruik in 28 dorpen in het Noordoosten van Zuid-Afrika (dichtbij het Krugerpark). Met uw steun kan het demonstratieteam nog meer dorpen uitleg geven over deze gezonde ovens. 

Steun dit werk

U kunt dit werk steunen via de kindercollecte in de kerk of door uw bijdrage over te maken op rekening NL 30 RABO 0373713452 van de Diaconie, o.v.v. Kindercollecte Zuid-Afrika.

 

Dagelijkswood.nl

De Protestantse Gemeente Dedemsvaart maakt deel uit van het landelijk verband van Protestantse Kerken waarin mensen het goede nieuws van Gods liefde horen en willen delen. 

Contact