Gasten in Dedemsvaart

Misschien heeft u ze al eens gezien: de familie Mishko. Dit gezin is gevlucht uit Irak. Omdat er onvoldoende ruimte was in de AZC’s zijn ze sinds 26 februari in Dedemsvaart. De diaconie van onze kerk heeft hiermee gehoor gegeven aan de vraag van INLIA. De familie Mishko woont tijdelijk in de kosterswoning achter de Fontein. Naast vader en moeder zijn er 5 volwassen kinderen meegekomen, variërend in de leeftijd van 20 tot en met 27 jaar. Het totale gezin bestaat uit 12 kinderen. Een aantal woont in het AZC in Musselkanaal, één dochter woont in Duitsland en één dochter woont nog in Irak.

Ze behoren tot de Jezidi's: een kleine etnische religieuze minderheidsgroep in Irak.

We zijn met een groep van 15 vrijwilligers betrokken bij de opvang van dit gezin. Dit houdt bijvoorbeeld in dat we meegaan naar medische afspraken, en we regelen dat ze de andere kinderen uit het gezin ook af en toe kunnen zien. Bij vragen kunnen ze ook altijd bij één van de vrijwilligers terecht.

Ze spreken niet zo goed Engels, maar we gebruiken de Google vertaal app voor Arabisch en dat werkt prima. Inmiddels krijgen ze ook twee keer per week Nederlandse les. Ze doen hiervoor goed hun best en kunnen zich al een beetje redden.

Fietsles wordt er ook gegeven: regelmatig gaan we een stukje met ze fietsen. Dat is een hele belevenis! Naast het feit dat ze helemaal nog niet konden fietsen zijn ook verkeersregels helemaal nieuw voor ze. In het begin oefenden we dan ook vooral het opstappen, bochten maken en remmen.

Ze hebben niet veel om handen, daarom zijn er af en toe uitstapjes naar de dierenboerderij, helpen ze mee in de tuin van de kerk of bij Mien Ruijs en zaaiden ze graan in Avereest. Ook de Koppel hebben ze al eens bezocht.

Voor ons als vrijwilligers was het heel bijzonder dat we uitgenodigd werden om het nieuwjaarsfeest met hen mee te vieren. Voor de Jezidi’s is dit een belangrijk, religieus feest. Op woensdag 17 april werden we ontvangen in de Fontein. Daar was een feestmaaltijd voor ons klaargemaakt. Op de foto ziet u hoeveel werk eraan was besteed. De familie zelf zag er prachtig uit. Met stoffen die ze in Dedemsvaart hebben gekocht hebben ze zelf feestkleding gemaakt. We hebben zelfs nog samen kunnen dansen op de muziek die hierbij hoort.

Mocht u ze ergens in Dedemsvaart tegenkomen, dan zou het mooi zijn als u ze in het Nederlands groet. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat ze zich welkom voelen.

Voor hun is de toekomst onzeker, dit is crisisopvang: 1 juli moeten ze weer ergens anders naar toe en is het is nog niet duidelijk waar dit zal zijn.