ds. Jonathan Zondag - Israëlzondag
De Antenne | Dedemsvaart
Meer informatie
Israëlzondag
In een tijd van toenemend antisemitisme gaan wij bidden voor Israël. Dat doen we op Israëlzondag, 6 oktober.
Na de Tweede Wereldoorlog en de oprichting van de staat Israël riep de Nederlandsche Hervormde Kerk in 1948 een jaarlijkse Israëlzondag uit, op de eerste zondag van oktober. De Gereformeerde Kerken Nederland volgden in 1984. Het doel van die zondag was om de “onopgeefbare verbondenheid met Israël” te onderstrepen en te vieren.
Ik weet het: onze verbondenheid met Israël is weliswaar onopgeefbaar, maar niet onveranderlijk. Lang voelde de kerk zich diep schuldig tegenover de Joden, zeker in het licht van de Holocaust. Langzamerhand maakte dat schuldgevoel plaats voor groot enthousiasme. Tienduizenden kerkgangers namen deel aan reizen naar Israël. En er werden namens Nederland duizenden bomen aangeplant in het Beloofde Land, opdat “de woestijn zal bloeien als een roos.” De laatste 25 jaar is de sfeer weer aan het omslaan. Is dat de schuld van Hamas of van Netanyahu? Die vraag kan ik hier niet beantwoorden. Ik denk dat velen zullen aanvoelen dat alleen al de vraag veel te simpel is. Ik kan hier alleen maar erop wijzen dat de Here God, de Ene, in wie wij geloven, de God is van Abraham, Izaäk en Jakob. Het is via die God, de Eeuwige, dat wij met Israël verbonden zijn. Het is via de heilige boeken van Israël dat wij meer over God kunnen leren. Daar zullen we onder meer in de ochtenddienst van 6 oktober aandacht besteden. En daarom houden we nog steeds ontmoetingsavonden over Kerk en Israël, onder meer op 21 november.
Voor wie meer wil weten over dit thema: Op de website van de Protestantse Kerk Nederland is prachtig materiaal te vinden.
Kijk hier live mee met onze kerkdienst. Organist: dhr. Arjen Hagels.
Liturgie
- Psalm 92: 1, 2 en 3
- NLB 413
- Hemelhoog 272
- NLB 802: 1, 4 en 6
- Hemelhoog 266
- ELB 413
Schriftlezing Psalm 78: 1-11 en 65-72 NBV.
Collecten
Collecte Werelddiaconaat
Jongeren bouwen aan een cultuur van vrede
Joodse en Palestijnse jongeren ontmoeten elkaar zelden. Ze spreken verschillende talen, zijn opgegroeid in een andere cultuur en gaan naar aparte scholen. In het regulier onderwijs is weinig aandacht voor conflictoplossing en een gedeelde samenleving.
Kerk in Actie steunt via het programma werelddiaconaat het werk van partnerorganisatie Sadaka-Reut die gezamenlijke activiteiten organiseert op middelbare scholen en universiteiten.
Jongeren van verschillende nationaliteiten gaan met elkaar in gesprek en leren elkaar beter kennen. Ze horen verhalen over elkaars geschiedenis en ontdekken dat onderling begrip veel verschillen kan overbruggen.
Met je gift in de collecte steun je jongeren in Israël die bouwen aan een cultuur van vrede. Van harte aanbevolen!
1e collecte: Protestantse Kerk.
2e collecte: Plaatselijk Kerkelijk Werk.
3e collecte: Kindercollecte: Noodhulp Gaza.
Je kunt jouw bijdrage op verschillende manieren geven:
- Overmaken op de bankrekeningen: Diaconie, NL30 RABO 0373 713 452 en Plaatselijk Kerkelijk Werk, NL27 RABO 0373 713 215.
- Overmaken via de Givt-app die je kunt downloaden via www.givtapp.net/download. Geef aan de 3 collectes door na het invullen van een bedrag voor de 1ste collecte, te kiezen voor ‘collecte toevoegen’.
Collecte 1 is voor Protestantse Kerk.
Collecte 2 is voor PKW.
Collecte 3 is voor Kindercollecte. - Heb je de Givt-app al gedownload, dan kun je direct geven via deze link: https://bit.ly/2UkqTBv
Bekijk onderstaand filmpje voor meer uitleg over de Givt-app.